Herbestemming watertoren
Een mooi project: het betrof de verbouw en renovatie van de karakteristieke en beeldbepalende rijksmonumentale Watertoren West waarin een expositieruimte, een 12-tal appartementen en spectaculaire horeca in de bovenste verdiepingen zijn gerealiseerd.
Het ontwerp van de herontwikkeling van de watertoren is gebaseerd op een aantal vooraf bepaalde doelen en wensen. De watertoren is ingericht met 12 prachtige appartementen in de schacht. Daarboven bevindt zich een ruimte van twee lagen voor horeca met een werkelijk fantastisch uitzicht over de stad Groningen. Daarbij is de begane grond ingericht als expositieruimte. Het ontwerp focust zich op de vernieuwde gevelopeningen die nodig zijn voor de woningen en horeca.
Het bevorderen van de rol van de watertoren als een levendig en functioneel bouwwerk in het Groninger straatbeeld is daarnaast versterkt door het toegankelijk maken van de omliggende ruimte in de vorm van een groen plantsoen. In dit plantsoen zijn ook de bergingen, behorende bij de appartementen, geplaatst. Deze zijn afgewerkt met een ritme aan verticaal geplaatste houten delen die op hun beurt weer refereren aan de voormalige houtopslag op deze locatie aan het Rietdiep.
Watertoren West, van gesloten naar open
Dankzij het ontwerp is de ontoegankelijkheid en het gesloten karakter van de watertoren doorbroken en is deze weer toonbaar, bruikbaar en zowel publiek als privé toegankelijk. Voor zowel tijdelijk als permanent gebruik. Dit gebeurt niet alleen aan de hand van toevoegde nieuwe gebruiksfuncties in de vorm van wonen en horeca, maar ook door de bijbehorende architectonische ingrepen te vertalen naar het exterieur. Om zo de buitenwereld een inkijk te geven op de nieuwe architectuur en de verschillende functies.
De wijze van uittreding van de gevel heeft plaatsgevonden door nieuw toegevoegde raampartijen, het benadrukken van de huidige hoofdentree en het toevoegen van een nieuwe secundaire toegang. Deze ingrepen aan het monumentale, statige karakter van de watertoren zijn vormgegeven als moderne, geabstraheerde afgeleiden van de oorspronkelijke bouwstijl. Daarmee is een eigentijdse, opvallende, maar vooral passende relatie aangaan met de cultuurhistorische waarde van de watertoren.
Omdat er een nieuwe functie aan het gebouw is gegeven was het noodzakelijk om de entree en ontsluiting een meer open en richtinggevend karakter te geven. Aan de hoofdentree is daarom meer kracht en openheid gegeven door een subtiele boogvormige stalen luifel, met daarachter een glazen voorportaal, toe te voegen. Dankzij deze ingrepen kunnen de robuuste, houten deuren open blijven staan, iets wat zeer positief werkt voor de benaderbaarheid van het pand.